Ost & Skinkpaj
1 paj - 4 portioner
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
4 msk vatten
Fyllning:
100 g rökt skinka
1 liten purjolök
3 ägg
3 dl mjölk
2-3 dl riven ost
Smula mjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp 1 timme.
Tryck ut degen i osmord form (20-25 cm), nagga med gaffel. Grädda 10-15 min på 200 grader.
Skär purjolök i bitar och fräs den lätt i en stekpanna. Lägg strimlad skinka och purjolöken i pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost. Slå över i pajskalet och grädda pajen ytterligare 30 minuter i mitten av ugnen. Tillsätt ev. lite salt och peppar.
Taco Paj
Deg:
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g margarin
1 1/2 dl mjölk
Fyllning:
ev. matfett/olja för stekning
500 g färs
1 lök
1 dl vatten
1 påse kryddmix taco
Blandning:
4 hackade tomater
5-15 hackade fefferoni
2 dl créme fraiche (lättversionen funkar lika bra)
2 dl riven ost
ev. 4 msk majonnäs (men jag tycker den blir godast utan)
Blanda ihop degen och lägg i en form så den täcker botten och kanter. Detta pajskal behöver inte förgräddas.
Stek färsen och blanda ihop med den hackade löken, kryddmixen och vattnet. Lägg fyllningen i pajskalet.
Rör ihop fyllningen och välj antal fefferoni efter smak och styrka. Täck fyllningen med blandningen.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera med nachochips vid sidan av.
Kladdkaka
2 ägg
2 ½ - 3 dl strösocker
125 g smält smör/margarin
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 ½ msk vaniljsocker
Rör ägg + socker (rör, inte vispa). Häll i det smälta smöret, vänta någon minut tills sockret löst sig och rör sedan ner resten av ingredienserna.
Smörj och bröa en form och häll i smeten. Sätt in i ugn på 150 grader i ca 30 minuter. Kakan är godast när den fått stå ett tag och sjunka ihop så ställ den i kylskåpet och låt den stå i två-tre timmar iaf innan du äter den.
Räkor och pastastjärnor
Till 2 personer
100g pastastjärnor
1 gul lök
1 burk champinjoner eller 10 färska
1 tsk olja
2 dl skalade räkor
Ruccolasallad
Koka pastastjärnorna enligt förpackningen.
Skala och grovhacka löken. Dela svampen i bitar.
Fräs lök och svamp i oljan i en stekpanna. Rör i räkorna på slutet. Smaksätt ev. med salt och peppar.
Låt pastastjärnorna rinna av och rör ner dem och ruccolasalladen i pannan.
Servera med citronklyftor eller några droppar pressad citron. Ät gärna en bit bröd till...
Natasha
6 cl
2 cl Kahlua (kaffelikör)
2 cl Frangelico (hasselnötslikör)
2 cl Bailey´s Original (chokladsmakande likör)
Denna shot ska skitas (dvs göras i lager så den blir trefärgad). Lättast brukar vara att använda särskild skiktningssked eller hälla den i glaset via tesked. Kahluan ska vara i botten, frangelico mellanlagret och Bailey´s på toppen.
Curryräkor
2-3 portioner
1/2 kg oskalade räkor (el. 300 g skalade)
1 msk olja
1/2 tsk curry
1 vitlöksklyfta
1/2 krm cayennepeppar
1 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja (jag föredrar kikkoman)
200 g creme fraiche
1 gul paprika
Serveras med ris eller pasta
Skala räkorna och skär paprikan i små tärningar.
Fräs snabbt räkor, den pressade vitlöksklyftan och kryddor i en stekpanna.
Tillsätt soja, creme fraiche och låt det hela koka upp (det ska inte stå och koka en lång stund utan bara just så det kokar). Lägg i paprikan och servera genast.
Minipaj med lax
Ca 12 st (i mazarinformar)
ca 1 dl hackad persilja/dill
125 g smör/margarin
2 msk iskallt vatten
3 dl vetemjöl
200 g varmrökt lax
200g riven ost
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
Ev. räkor till garnering
Mixa persilja/dill, matfett och vatten till en röra. Tillsätt mjöl och rör till en deg. Tryck ut degen i formarna. Låt vila i kylskåp ca 30 min.
Mosa laxen och blanda med osten. Fördela i formarna. Vispa ihop ägg och grädde och häll över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.
Garnera med räkor och ev. mer dill före servering.
Perfekt till t.ex. buffé
Långpannebröd (brytbröd)
1 långpanna* (ca 20 bitar)
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Tidsåtgång: ca 95 minuter
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (37°). Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225° så den blir varm medan du väntar.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.
Brödet är hållbart i frysen i ca 6 månader men är godast när det är precis nybakat
* långpanna = den djupa plåten som hör till ugnen
Fibban
Serveras i högt glas
3 cl Sprit
1 cl bananlikör
1 cl Grön Curaco
Fyll upp med apelsinjuice
Tacopaj
1 paj
Degen:
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör/margarin
1 ½ dl mjölk
Fyllning:
500g färs
1 lök
1 dl vatten
1 påse tacomix
Blandning:
4 hackade tomater
5-15 hackade fefferoni
2 dl crème fraiche
2 dl riven ost
ev. 4 msk majonnäs
Blanda ihop degen och lägg i en form så den täcker botten och kanter. Behöver inte förgräddas.
Stek färsen och blanda ihop med den hackade löken, tacomixen och vattnet. Lägg fyllningen i pajskalet. Rör ihop blandningen och välj antal fefferoni efter smak och styrka. Täck fyllningen med blandningen.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter.
Servera med extra nachochips vid sidan av.
Chili con Carne
2 gula lökar
300 g färs (nöt, soja, fläsk, kyckling, lamm - finns många sorter att välja på)
1-2 msk olja eller margarin
1 burk krossade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk kidneybönor
1 burk majs
svartpeppar
chili explosion
salt
Bryn lök och färs i oljan eller margarinet. Krydda och tillsätt de krossade tomaterna och låt koka minst 5 minuter (så det blir mustigare). Tillsätt bönorna och majsen och låt koka upp. Servera med ris
Äppelpaj
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
100 g margarin
1 msk socker
5-6 äpplen
kanel
socker
Hacka ihop vetemjöl, havregryn, margarin och socker till en smulig massa.
Skala och kärna ur äpplena. Skär i klyftor.
Lägg äppelklyftorna i botten på en smörad form och häll smulmassan över.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 25 minuter (tills fin färg)
Servera varm eller kall med glass eller vaniljsås
Enkel linssoppa
4 portioner
1 klick margarin (eller en skvätt olja)
2 klyftor vitlök
3 gula lökar
2 potatisar (stora)
1, 2 liter vatten
2 tärningar köttbuljong (kan bytas mot grönsaksbuljong)
2 dl röda linser
Salt, peppar
Hacka lök, vitlök och potatis (med eller utan skal beroende på smak). Stek lök och vitlök i margarinet i en gryta tills det mjukats upp lite. Tillsätt potatis, vatten och buljongtärning och låt det koka upp. Skölj linserna och lägg sedan i de i grytan. Koka i 20 min. Smaksätt med salt och peppar.
Variation:
Använd gröna linser istället för röda - gör då större bitar av potatisen och löken och koka 40 minuter istället för 20.
Kokosgifflar
150 g smör, smält
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
10-14 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör, smält
2 ägg
1 dl strösocker
200 g kokosflingor
Pensling:
1 ägg (el. 1 äggula/vita)
Smält matfett. Häll i mjölken och låt bli fingervarm. Häll över jästen. Tillsätt salt, socker. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen tills den känns mjuk, smidig och lite seg. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Under tiden som degen jäser rör du ihop fyllningen.
Mjöla bordet innan du slänger upp degen. Dela den i 20-24 delar. Gör runda bollar eller gifflar som du fyller med 1 msk fyllning. Lägg på en plåt och låt jäsa under handuk i 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader i 5-8 minuter tills de har en fin färg.