Tankar kring FRA-lagen

FRA har getts laglig rätt att på regeringens uppdrag använda signalspaning för att spana efter "yttre hot". Signalspaning innebär att de får tillgång till allt det som sker över telefon, mail, fax, internet och mobiler. Regeringen talar om vad de anser att dessa yttre hot består i och spaningen utgår ifrån det.
För att skydda integriteten så har man bestämt att datainspektion och en av riksdagen utsedd kommité ska utföra viss kontroll av verksamheten fram till 2011 - vad som händer efter det är inte bestämt.

För att polisen och Säpo ska få avlyssna våra telefonsamtal och gå igenom våra mejl krävs det ett domstolsbeslut och en misstanke om brott. Så är det inte för försvarets avlyssning. Den sker förutsättningslöst. Inga misstankar krävs. Den ställs också utanför FRAs normala kontroller som Försvarets underrättelsenämnd i normala fall utför.
Den nya lagen säger att försvarets teknik för avlyssning ska kunna användas också av andra myndigheter i Sverige. De ska få tillgång till den information som samlas in av FRA och de ska också kunna beställa avlyssning utifrån ett visst syfte. Regeringen skrev till och med i sin proposition att de uppgifter som kommer fram i försvarets avlyssning ska kunna användas av svenska företag för att skydda deras intressen.


Uppenbara faror jag kan se:

Att de skulle kunna få för sig att dina politiska åsikter, dina värderingar, din religiösa övertygelse eller din sexuella läggning är ett hot. (Vi har åsiktsfrihet i det här landet men då blir det här plötsligt ett media för åsiktsregistrering som är långt mindre styrt än Säpo)

Att myndigheter ska börja beställa material som utpekar dig som skyldig till en felaktighet du inte begått (Försäkringskassan vill spåra mobilerna till de som är sjukskrivna och ser att du inte bara besökte apoteket och vårdcentralen när du var ute utan även sprang in en snabb sväng på banken och ica - är det verkligen ok när du är sjuk eller är det att anse som bedrägeriförsök att vara så frisk att man kan göra det?)


Du tänker starta ett företag men plötsligt kan svenska företag få tillgång till det material du tagit fram om din nya produkt, din affärsidée osv. bara för att du behövt maila information om den till dina utländska tillverkare.


Den nya tekniken som tas fram för spaning på och hantering av dessa uppgifter kan knäckas och användas av den andra sidan. Plötsligt finns en fin databas där folk som faktiskt inte har rent mjöl i påsen kan hitta allt de behöver för att du ska råka illa ut...

Att regeringen bestämmer sig för att slopa de där kontrollerna 2011 och vi plötsligt blir övervakade av ett system där ingen som helst kontroll sker - en politiskt styrd sådan dessutom...

Manifestationer:

Stockholm:
28/6 Demonstration mot FRA-lagen, Sergels torg, 12.00
3/7 "Bananrepublikfest", Mynttorget, 15.00-19.00

Göteborg:
28/6 Demonstration mot FRA-lagen, Kungsportsplatsen,12.00

Örebro:
28/6 Demonstration mot FRA-lagen, Olof Palmes torg 12:00 (Sen gemensamt sorgetåg till Stortorget)


Uppsala
27/6 Manifestation mot FRA, Stora torget, 17:00


Malmö:
28/6 Demonstration mot FRA-lagen, Gustav Adolfs Torg,12.00

Umeå: 
26/6 kl Manifestation mot FRA, Apberget, 16.00

26/6 Demonstration mot FRA, Rådhustorget, 16.00
28/6 Demonstration mot FRA, Rådhustorget, 12.00


Du hittar mer om de olika demonstrationerna på: http://www.stoppafralagen.nu

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0