Rött, blått och FRA-lagen

Jag tycker att både den röda och den blå sidan har hanterat FRA-lagen på ett vedervärdigt sätt. Jag har uttryckt att jag anser att ingen av de ska peka finger på den andra sidan då de bägge haft fingret i kakburken. Jag har också uttryckt att jag anser att det osar valfiske när den röda sidan bestämt hävdar att de ämnar riva upp FRA-lagen. En del röster har höjts som anser att jag inte är rättvis i min dom så jag tänkte förklara mig lite ytterligare.

FRA har ägnat sig åt signalspaning länge och när frågan togs upp verkade partierna anse att det är bättre att det är reglerat i lag än att det inte är det. Och det är ju rimligt att det ska vara reglerat i lag eftersom det krävs för att de alls ska få ägna sig åt det. Alternativet - att åtgärda problemet genom att se till att de slutar - verkar inte ens ha existerat eftersom de ändå gör det och har gjort det så länge. (Jag skulle vilja se de försöka driva den linjen i frågor om andra brott som folk ändå gör och har gjort länge...)

 Svenskarna skriker över ingreppet som drabbar deras personliga integritet och partierna säger att de lyssnar. Den blå sidan hävdar att deras genomröstade förslag var bättre än det tidigare och den röda sidan hävdar att de lärt sig av sitt misstag och vill göra bot och bättring. Men helt uppenbart lyssnar de inte - hade de gjort det hade de insett att det inte är en annan formulering vi vill ha - vi vill inte ha den här typen av övervakning!
Vi vill vara säkra på att vi har ett fungerande system som skyddar oskyldiga från att få sitt privatliv trampat på. Vi vill veta att om man väljer att gå in och granska oss så gör man det för att man har en skälig misstanke om brott. För vi vet alla att vi redan är övervakade och att myndigheterna ser vad vi gör i stor utsträckning redan. Vi tycker att det räcker! (Se Föreningen Grävande journalisters lathund över saker de har koll på och som andra lätt kan komma över  ).

Jag tillhör den där skaran som inte vill ge upp - som inte bara känner mig lite sådär småkränkt utan är allvarligt oroad över min och mitt barns framtid. Som vill veta att ett register för forskning används till det och inget annat (läs mer om funderingarna kring PKU-registret) och som oroas över att förslag till ändringar av grundlagen och grundlagsreformen som planeras till hösten knappt ens dyker upp som små notiser i tidningarna - trots att det är där våra grundläggande trygghet ligger.
Och vi vet ju hur långt man kommer när man anser att man inte har något att dölja. Ni kanske har hört talas om förintelsen? Ett par miljoner människor som inte ansåg att de hade något att dölja... (Här finns ytterligare ett exempel: http://www.youtube.com/watch?v=PoYF1q68OFc ).

Vi har inte heller glömt hur säkra våra uppgifter är hos FRA...

Man har registrerat uppgifter om ett hundratal svenskar i strid mot Personuppgiftslagen. Avsiktligt vilselett allmänheten på sin egen webbplats. Genomfört omfattande trafikdatalagring i strid med regelverket. Avsiktligt brutit mot Europakonventionen och svensk grundlag genom att signalspana i etern utan positivt lagstöd



Min vädjan står nu till alla de partier som känner att de vill riva upp den här lagen för en annan formulering - presentera den för oss och påvisa hur det kommer göra oss tryggare och det innan nästa val...


Europakonventionens skydd av mänskliga rättigheter

Många förfasas över de nya lagarna som stiftas och oroas över framtiden - så även jag. Man säger att det bryter mot FNs skydd av de mänskliga rättigheterna. FNs mänskliga rättigheter är dock väldigt löst skrivna och Europakonventionen går längre än FN i sitt skydd av de mänskliga rättigheterna genom att tydligt definiera:

"Envar har rätt till skydd för sitt privat- och sitt familjeliv, sitt hem och sin korrespondens. Offentlig myndighet må icke störa åtnjutandet av denna rättighet med undantag för vad som är stadgat i lag och i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till landets säkerhet, den allmänna säkerheten, landets ekonomiska välstånd, förebyggande av oordning eller brott, skyddandet av hälsa eller moral eller av andra personers fri- och rättigheter".

Nu har vi en lag som tar bort det sista skyddet vi hade - de av oss som inte sedan innan klassades som moraliskt farliga för vår omgivning...

RSS 2.0