Blåslagen och öm

Igårkväll hade man möjlighet att se mig i gambeson, hjälm och med antingen sköld och svärd eller med ett spjut i handen. För lajvare är det överlag inget konstigt egentligen - men när det gäller mig är det en ovanlig syn. Jag brukar inte spela väpnade roller alls och under mina 16 år inom hobbyn har jag aldrig ägnat mig åt någon form av vettig träning i hantering av vapen. Istället har de vapenbärande roller jag haft fått bära de som avskräckande rekvisita  och ha attityd nog att pusha folk att inte testa huruvida de kan användas bra eller inte. Och de gånger jag tvingats göra det har jag mer eller mindre gjort bort mig med avsikt och lagt mig omedelbart.

Idag sitter jag här med en rejäl träningsvärk, ett blått knä och en  ömmande handrygg och känner mig rätt nöjd med livet. För träningen med järnsparvarna igår var mycket lärorik och jag kom därifrån med en känsla av att jag även om jag ligger efter resten av gruppen faktiskt kommer kunna lära mig att slåss säkert med ett iaf. Jag tränade en del kampsport när jag var yngre och har slagits en del under perioder så fysisk strid och brottning har jag aldrig upplevt som omöjligt men just strid med vapen har aldrig känts som min grej. Jag har närt tanken om att jag aldrig skulle kunna lära mig men efter gårdagen så känns det som att jag tänkt om. För det var ju roligt...

Tankar, funderingar och idéer kring lajvet, upplägg, plottidéer, story och namn flödar också. Dels från folk jag möter, folk som läser om det och så i mitt eget huvud. Det är verkligen jättekul att se hur engagerade folk blivit och jag är tacksam över den värdefulla feedback som det innebär. Det kommer bli en lång tacklista...

J


Säg det idag - imorgon kan det vara försent!

Jag är nog ganska känd för att vara impulsiv och inte dra mig för att säga vad jag tycker. Mitt motto brukar vara att jag bör se till att säga saker idag för imorgon kan det vara försent. Under årens lopp förlorat vänner som allt för sällan fått höra hur mycket de egentligen betydde för sin omgivning och därför kan jag ibland vara nästan överdrivet flitig med att tala om för folk hur jag upplever de - att de är snygga, att de gjort något som inspirerat mig, att jag tycker om de osv.

Ibland skrämmer det folk har jag förstått - de vet inte riktigt hur de ska hantera situationen. Folk verkar tro att man som singel bara är nyfiken på sin omgivning i aspekten "potentiell partner" och det är verkligen inte fallet. Många är de av mina vänner som fått höra att jag tycker de ser bra ut, att jag tycker om de, att de gör mig nyfikna utan att jag alls har haft den typen av intresse av de. För jag kan bli nästan som förälskat sprallig när jag träffar människor som är intressanta - sådana människor som visar att de tänkt ett par varv till och inte bara skrapar på ytan av tillvaron, folk som är engagerade och brinner för sina intressen, som ställer upp och gör saker för andra, som inspirerar - Vardagshjältar!

Min erfarenhet är att folk överlag är dåliga på att visa sina vardagshjältar uppskattning för allt arbete de gör, för den tid de offrar, för den inspiration de sprider omkring sig osv. Så glöm inte att tacka dina vardagshjältar -  vänner för fester de höll, lajvarrangören för lajvet du var på, chefen för fikat denne bjöd på, läraren till kvällskursen du går osv. De kanske kommer titta underligt på dig en stund - men när de missar bussen på vägen hem, bränner maten på spisen, tittar sig i spegeln och inte känner sig nöjda med vad de ser osv. så kommer dina ord kunna göra hela skillnaden..

Tack!

Om konsten att hinna med...

För ungefär en vecka sedan satt jag och skrev min sedvanliga lajvberättelse efter lajvet jag varit på. Blodspår var ett mycket händelserikt lajv för min del även om det inte blev det "otrevliga" lajv jag trodde att det skulle bli. Jag kom hem inspirerad och med mängder av tankar och idéer i mitt huvud. Och när jag satt där kände jag att jag inte riktigt kunde låta bli att ge mig på det där projektet jag haft i bakhuvudet ett tag - ett lajv som inte var sådär mysigt utan erbjöd ett lite tuffare klimat - lite mer ångest, paranoia, misstänksamhet och misär. Ett lajv där alla inte är naiva och lättlurade och litar på vem som helst, där man kan behöva betala med blod om man gör felaktiga val...

Så jag började fundera lite till - försöka sätta ord på mina tankar och idéer - se mönster, intrigmöjligheter, passande roller, spåna på namn, undersöka lite mer om datum och områden, undersöka mer om vilket kringmaterial jag kommer behöva osv. I fredags presenterade jag idéen lite löst, i lördags skrev jag ner lite mer, igår släppte jag en temporär hemsida med ett forum kopplat till (http://www.busdjur.se/lajvprojekt ) - mest för folk jag känner tänkte jag - det är för tidigt att gå ut till andra när det är så löst skrivet. 

- Hej, jag hörde att du håller på och arrangerar lajv?
- Jaaaaa...
- Jag tänkte prata rollförslag med dig om det går bra?

Det känns helst otroligt att få en så snabb och positiv respons som den jag fått. Lajvet har varken datum eller namn spikat än men det finns redan folk på lajvets forum som tycker och tänker saker, jag har fått massor av konstruktiv, bra och trevlig respons här i min blogg, via mail och på andra ställen. På onsdag ska jag prata idéer med en grupp i stockholm, i november verkar det som att jag kommer träffa folk ur minst två olika grupper nere i göteborg. Jag har redan ett par intresseanmälningar ifrån folk jag känner (och intressantast - ett par från folk jag inte känner). Namnförslagen minskar dessutom raskt så nu är vi nere i 12 st.

Det verkar som att tåget är i rullning... *glad*

Lajvprojekt och intrignät

Så fort man drar igång ett nytt projekt måste man noga överväga vilka intrigmöjligheter man lägger upp i den grundstomme man gör. Jag har redan fått en del frågor kring varför jag valt att skapa den setting jag har och folk som bett om exempel på lämpliga plottmöjligheter sådär bara rakt av utifrån den grundidé jag har. Så en liten fördjupning i min idé känns som om det vore på sin plats

Medeltida - Kommer inte köra historiskt korrekt (det hämmar kreativiteten) - men det är teknologiskt runt den tidsåldern som jag strävar efter. Jag har fortfarande inte bestämt mig angående krutvapen men för gärna en diskussion med folk som har erfarenheter av och åsikter om de.

Fantasy - tråkigt med bara människor - man kan göra så mycket mer när det finns ickemänskliga inslag och övernaturligheter. För att inte tala om just det där med kreativitet när saker inte är lika låsta vid en historisk tidpunkt. Dessutom gillar jag tanken på att utöka klyftorna med ytterligare några aspekter av "vi och de" - för efter att en gång ha släppt in "de andra" så kommer det alltid finnas en plats för sådana på mina arrangemang.

Åldersgräns - arrangemanget kommer bjuda på en hel del obehagliga arrangerade scener, det kommer att kunna vara ett tufft spel både verbalt och i en del fall fysiskt så diskussion om åldersgräns på 18 år förs av det fallet men det är ännu inte spikat - det kommer åtminstone vara 15 år som gäller.

Pesten - Jag kommer inte att låsa sjukdommen till att vara digerdöden utan det kommer bli någon annan form som fått pesten som arbetsnamn tills vidare. En längre tid av sjukdom förklarar varför befolkningen har en udda medelålder och att vissa åldrar helt saknas (de har helt enkelt fallit offer för pesten). Det gör att maskerat folk möts med större misstro (och det är väl ändå ett av skälen till att man väljer att spela maskerad... ;-) och kan ge en hel del andra intressanta spelöppningar beroende på deltagarna. Pesten kanske förekommer fortfarande på vissa ställen, sprids på andra sätt än dagens sjukdommar gör (underskatta aldrig magiska krafter), botemedel kanske finns i olika former med allt vad handel med sådan kan föra med sig.
 
Inget fungerande styre - utökar graden av kaos, osäkerheten som vardagen innebär när man inte har någon som upprätthåller lagar och regler - för plötsligt kan du komma undan sånt som inte är accepterat annars. Den som har styrka nog eller kan manipulera andra bra nog är den som bestämmer. Och vem skulle inte vilja vara regent - nu eller den dag när landets gränser återigen öppnas?

Stängda gränser - när du blir isolerad så uppstår många problem - särskilt när du blir isolerad på en plats där du helst av allt inte vill vara. Du tvingas anpassa dig till rådande omständigheter och i desperation efter att hitta sätt att ta dig ut blir du plötsligt redo att göra nästan vad som helst.
Och när det du behöver inte finns att få tag på inom landets gränser (eller för den delen saker inom landets gränser som bara finns där inte kommer ut) kan ett intressant spel med illegal handel, mutor och annat uppstå. Dessutom finns det säkerligen intressenter i länderna utanför som vill veta vad som händer där inne, vill ha makt över landet när gränsen väl öppnas osv.
Tanken är inte att arrangemanget ska vara precis vid gränsen utan en bit in i landet (så slipper man de praktiska detaljerna med att försöka lösa en gränsvakt som inte riktigt finns och fungerar på lajvet så som den egentligen ska göra)

Inte ett myslajv - Det här arrangemanget är inte tänkt att vara ett gulligt och mysigt ett där man sitter och myser framför brasan med en hög visor och ett stop med dryck eller går runt och är snälla mot varandra. Om de nu är snälla mot dig så kan du räkna med att du kommer få betala igen det på något sätt - oavsett om du är villig att betala det priset eller inte. Tanken är att skapa en stämning där tvång, hot, förtal, manipulation och andra former av jobbiga situationer är en naturlig del. Bråkar du med fel person råkar du illa ut och kan skatta dig lycklig om de låter dig dö utan långa plågor innan... Alla ska ha minst ett ombyte för ny roll med sig eftersom alla ska vara medvetna om att deras roll riskerar att dö och därmed inte behöva stoppas från att dräpa en annan roll om det finns bra skäl och blir stämningshöjande.


Lajvprojektet och dess namn

Tänk dig ett "efter katastrofen känd som pesten"-lajv i medeltida fantasysetting. Inget fungerande styre, landets gränser är stängda så man är isolerade ifrån omkringliggande länder (du kan resa in i landet men inte ut om du inte har rätt kontakter eller lyckas muta dig ut), dagarna är präglade av desperation och misstro mot omgivningen. Sjukan (under arbetsnamnet pesten) härjar inte längre men trots att åtminstone ett år förflutit så har omkringliggande länder ännu inte vågat öppna sina gränser.

Tanken är inte att göra ett skräcklajv men att skapa ett lajv där mys är det sista ordet som man tänker på. Det kommer att förekomma obehagliga scener, en del uppgjorda fighter och vi satsar på utökade säkerhetsregler med flera olika stoppord. Alla roller riskerar att dö om de begår misstag så ombyte för minst en ny roll kommer vara obligatoriskt.

Kom gärna med åsikter om de namn som spånats fram (eller fler förslag) så uppdaterar jag listan efterhand tills jag har hittat ett namn som känns bra och som folk gillar.

Brustna vingar
Efterskalv
Laglöst land
Saltus (hopp)
Sönderfall
Tysta Skrik
Vindens klagan
vita aeterna (livet efter detta)


Angivaren (låter lite väl mycket krig med uppenbara sidor och uppenbara sidor finns inte)
Blodig sanning (har det inte gjorts nog med lajv som börjar med blod?)
Blodskam (har det inte gjorts nog med lajv som börjar med blod?)
Brutna andetag - (låter som massor av död - bofferlajv?)
Bunden (det hålls ett "Bojor som bundits" under 2009 så nej...)
Början av inget (För humoristiskt och lite flummigt)
De ensamma (låter inte som ett lajv)
Den inre rädslan (låter som ett extremt känslomässigt djupt lajv på ett jobbigt sätt och vilken är i så fall den yttre rädslan?)
Den inre förruttnelsen (låter för jobbigt, tungt och som att halva lajvet kommer få pesten)
Den svåra vägen (för långt och ger ingen vettig förkortning att använda)
De svekfulla (svekfullt blod hölls för ett par år sedan)
Digerdödens arvtagare (neg sak med namnet är att det låser sjukan till att vara just digerdöden)
Doft av blod (har det inte gjorts nog med lajv som innehåller blod i namnet?)
Dolt blod (har det inte gjorts nog med lajv som innehåller blod i namnet?)
Död gryning (Känns lite ripoff på mörk gryning och så låter det lite mycket som namnet på ett bofferlajv)
Dött land (Låter lite mycket som att här inte längre finns liv och det finns massor av liv - men det är inte som livet var förr)
Efter den stora döden (låter konstlat)
Efter döden (låter som att lajvet utspelar sig mellan liv och död)
Efter katastrofen (ger fel associationer)
Efter natten (känns som ett namn optimalt för ett lajv som börjar dagen efter första pest-utbrottet)
En möjlighet till liv (för långt och kommer inte ge en vettig förkortning som folk kan använda istället)
Farlig främling  (gillade jag men det får tydligen folk att associera till harlequinromaner)
Flykt i mörkret (låter som ett utbrytningsförsök vid gränsen och lämpar sig inte för lajvet)
Flyttfågeln (ger fel känsla och låter inte som ett lajv)
Frihetens bojor (låter för mycket som en harlequinroman)
Fruset blod (låter som ett lajv fullt med frostvarelser)
Främmande fågel (ger fel känsla)
Fördömda (låter inte som ett lajv)
Försent att leva (låter som ett namn för ett mitt under rådande pest-lajv)
Gamarnas Gryning (KH3 planeras ha undertiteln gryningsrike så alla namn med gryning går bort)
Glömda brott (ger fel känsla)
Innan hoppet försvinner (blir för långt och får ingen vettig förkortning)
I ondskans fotspår (har använts som delnamn för ett lajv förr, jag var med i den arrgruppen så nej)
Jägarens byte (har använts som arbetsnamn för ett projekt jag jobbade med men la ner)
Kalla nätter (för likt lajvet Kalla fötter till namnet)
Kylans hand (låter som ett lajv fullt med frostvarelser)
Köldens land (låter som ett lajv fullt med frostvarelser)
Landet utanför (låter inte som ett lajv utan som ett sagonamn på ett land)
Liv efter död? (bara fel)
Liv eller död (bara fel)
Liv eller död - dröm eller verklighet (fint men på tok för långt för att bli ett namn som folk kommer ihåg)
Livet fortsätter (jag kan inte låta bli att dras tillbaka till den tid när man stavade Lajv just Live... och då blir det för humoristiskt)
Lögnens Pris (svenskt drama - förvisso mycket bra och inspirerande men iaf)
Mörk gryning (var lajvet på två eller var det tre t.o.m. lajv som hölls under mitten av nittiotalet)
Ny gryning (namnet kräver nästan att det har hänt något extremt speciellt nu som gör att man har skäl att vara hoppfull, kh3 kör även gryning i sitt undernamn)
Onda aningar (känns som titel på lajvet innan sjukan bröt ut..)
Oskyldigt blod (har det inte gjorts nog med lajv som innehåller blod i namnet?)
Oskyldigt dömd (speglar inte lajvet alls)
Sanning eller verklighet (Lite för långa tankehopp)
Slav i frihet (lite för långa tankehopp och känns inte som den typ av arrangemang jag vill göra)
Stormen efter lugnet (humoristiskt namn som jag gillar - men inte för det här projektet)
Straffad (låter inte som ett lajvnamn)
Svart som ångest (låter som ett extremt känslomässigt djupt lajv på ett jobbigt sätt)
Synskt vittne (känns inte som att det har något med lajvets grundstory att göra)
Tomrum (ger ingen korrekt känsla)
Tyst vittne (känns inte som att det har något med lajvets grundstory att göra)
Vägskäl (känns inte som ett bra namn på ett lajv)
Ångestens ansikte (låter på tok för djupt och jag strävar inte efter en miljö där folk sitter och har ångest hela tiden)

Edit - listan har uppdaterats!

Nytt lajvprojekt

Helgens lajvarrangemang satte fart på arrangören i mig igen - tankarna har haft ett tag på sig att gro - jag vill ju göra ett arrangemang som är lite mer fysiskt, lite mer hårt, lite mer kallt och dystert. Inget värdshus där folk sitter och myser hela lajvet utan ett arrangemang där det är naturligt att bemöta alla med misstro, misstänksamhet. Ett lajv där fientlighet och förtryck är en del av verkligheten för alla även om det kanske inte nödvändigtvis är vardag. Jag har hittat ett sätt att göra det möjligt utan att för den delen skapa ett skräcklajv - en setting som inte riktigt är krig och inte riktigt är fred heller.

Och jag vet att jag har uppbackning av ett flertal underbara människor som har  både erfarenhet där jag saknar den och vilja och engagemang. Jag vet att jag kan få de med mig om jag bara får till de övriga bitarna jag saknar. Måste se till att börja bygga hemsida så jag kan presentera projektet för områdesgruppen och få till ett datum.

Och så ska jag hitta lite folk med de kunskaper jag saknar kring det där med hemsida, forum och Wiki (Tack blodspårs-arr - ni visade mig vilken nytta en wiki gör för ett arrangemang).


Blodspår

Hemma igen från ännu ett lajv och hjärnan är på högvarv. Återigen har man träffat en hög med fantastiska individer - både IN och OFF. Jag vill krama om de allihop och flytta hit de så att de alltid är här hos mig och inte utspridda över landet. För man saknar de så förbenat och längtar tillbaka till allt det där som blev och allt det där som hade kunnat bli.

Och även om lajvet inte alls blev som jag hade trott, utan som vanligt lite sådär jobbigt mysigt, så var det så mycket som faktiskt kändes. Folk som klarade av att få fram den där känslan av att de faktiskt var oroliga för mig och brydde sig om mitt öde, folk som med all tydlighet visade sitt förakt för den jag var och det jag förde med mig. Det är en skön känsla att komma i roll så mycket att tårar rinner av förtvivlan över patetiska saker, att man känner sig förälskad (ok jag får väl erkänna att han är snygg och gör mig nyfiken), att man saknar folk, att man oroar sig, att man skakar av ångest och skräck när man ser hemska öden - det är underbart!

Och så har jag skaffat mig ännu ett par personer som kommer våga ta av silkesvantarna nästa gång de spelar mot mig och det känns skönt. För även om jag utsattes för ett flertal hot, blev uppspöad och slutligen dog av förgiftning så var de första totalt harmlösa, det andra en uppgörelse off och det sista av misstag...

Blir det en del till i Nordrike-kampanjen så kan ni räkna med att jag åker dit och det är högst troligt att jag kommer ta mig ner till något annat RLS-arrangemang framöver för att få återse några av alla de härliga människorna.

J

Volodja

Åkte iväg på lajvet blodspår i helgen - det skulle jag kunna skriva en lång historia om men det var inte det jag tänkte sysselsätta mig med nu. I bilen på vägen dit och hem stiftade jag nämligen bekantskap med musiken ifrån det ytterst trevliga bandet Volodja. Jag hörde en låt och sen kunde jag inte låta bli att fråga - det råkar inte vara så att ni även är förtjusta i Loke? Sen tjattrades det musik och hölls allsång halva vägen...

Ett litet smakprov:
http://volodja.se/uploads/Media/mp3/Os_pa_med_dragspelet_Aljoska.mp3

Bandets hemsida:
http://www.volodja.se/

Finanskrisen

Jag hatar att lyssna på grejer som rör ekonomisk politik hitan och ditan - det är siffror och spekulationer på ett sätt som jag aldrig orkat sätta mig in i nog för att förstå. Därför blev jag överlycklig när jag hittade Rick Falkvinges underbara beskrivning av finanskrisen:
http://rickfalkvinge.se/2008/10/14/finanskrisen-forklarat-till-en-tolvaring/

Jag är ju inte ekonom så jag kan inget säga om dess korrekthet - men det låter ju enkelt och rimligt och lättbegripligt nog. För det känns ju som att det är just det som allting handlar om. Folk har fått panik och skriker "Vargen kommer" och faran är inte som det gamla talesättet säger att folk kommer sluta lyssnar och inte tror dig när det väl är dags. Faran är som jag själv brukar säga att vargen kommer - för han hör så väl var du är!

Bootcamp

- "Vi ska ha ett bootcamp!" förkunnar en exalterad röst i luren.
- "Det är klart du måste komma - jag tänkte på dig när vi började planera för det! Så när kan du?"

Jag bläddrar febrilt i min almanacka för att hitta en helg som är barnledig och ännu inte uppbokad för annan aktivitet. Efter en stunds diskuterande lyckas vi enas om helg - jag kan bara lördag-söndag för fredagen har jag lovat bort till annat men det är bara att strukturera det så det går - lördagsmorgonen blir det sovmorgon till nio då frukosten serveras så det är ju lösbart. Det går både nattbussar eller tidiga morgontåg till stockholm så det ska ju vara en enkel sak. *ler*

Stridsträning, taktiska föreläsningar, fysiskt arbete med utrustning, föreläsning om sjukvård och skador och så förstås ännu mer stridsträning. Bara tanken får mig att tänka "Ja, ja, ja!" fast jag vet att jag kommer ha ont och ha svårt att gå i flera dagar efteråt. Men det låter ju kul och jag har inga dåliga erfarenheter att koppla konceptet till (ok då, en 4 mils marsch i terräng på en friluftsdag i gymnasiet med 20 kg packning var ju inte helt roligt - men det var ju mest för att jag stukade foten halvvägs). Ibland kanske det är bra att vara kvinna och inte ha gjort militärtjänstgöring... ;-)

Och så var det den där stagefightingkursen jag och en vän diskuterat.Jag är extremt sugen - ska jobba på att se till att det blir en för 1200kr/person för en helg är helt ok i min värld. Jag känner folk som är intresserade i både stockholm och göteborg och jag har svårt att se varför det inte redan arrangeras kurser av det här slaget riktat mot folk som sysslar med lajv. Eller är det bara jag som har andra prioriteringar än de flesta?

J

RSS 2.0