Frisyr

Det blev kort - kortare än jag hade önskat. Det blev något jag inte ens kan definiera som en frisyr för den styling hon gav mig när jag var där fick mig se ut som tio år äldre än jag är. Och jag känner mig ju inte ens så gammal som jag är så det kändes helt fel.
Idag blev det lite mer avslappnat men jag är ändå inte nöjd...

Så nu får jag fundera lite och se om jag kan göra något skoj för att få det att kännas lite mera jag.

Frisyr

Något bättre choklad

I min jakt på att aktivt göra bättre val i affären har jag letat kravmärkta, ekologiska, miljömärkta eller rättvisemärkta chokladkakor. De exklusiva butikerna säger sig ha sådana i sortimentet men "De är tyvärr slut och vi kan inte säga när vi får in de igen". Om det är ett sätt att försöka friskriva sig från ansvar eller om det är sant har jag förstås ingen som helst aning om.

Det ska enligt uppgifter här på nätet finnas ett flertal olika sorters ekologisk choklad - i butikerna har jag än så länge inte hittat en enda. Det närmaste jag kommit är Anthon Bergs rättvisemärkta chokladkakor. Och då var jag förstås tvungen att prova. De jag hittade var små chokladkakor - 45 g och en kostnad på straxt under tio kronor. Ganska rimligt givet vad man får betala för alternativen. Kakorna är med 36% respektive 60% kakaohalt. (Anthon Berg säljer även 100gramskakor med 57 resp 72 % kakaohalt men de har jag inte sett till).

Den 36 %, Anthon Berg Fairtrade Milk är en ljus choklad som smakade som mer eller mindre vilken mjölkchoklad som helst. Den stack inte ut på något sätt men man får i aspekterna ta med att den var rättvisemärkt och storleksmässigt är bra mycket bättre än många alternativ - för det är väldigt sällan man faktiskt behöver 100 gram eller mer...

Den 60 % varianten, Anthon Berg Fairtrade Dark Nibs, kom med en trevlig touch. Förutom den ljuvliga mörka chokladen innehåller den finhackade rostade kakaobönor. Det ger chokladen lite mer krisp (något jag gillat sen jag introducerades till always choklad med apelsinsmak eller för den delen Marabous Noblesse). Det gör att de där 60% känns som mer och att chokladen blir att jämnställa med en mörk och riktigt lyxig choklad. Sonen som i normala fall inte alls gillar mörk choklad knaprade glatt i sig halva kakan innan jag hunnit stoppa honom... Och jag har hittat en ny form av njutning att ta till när chokladbehovet pockar på min uppmärksamhet.

Jakten fortsätter dock - för även om fairtrade är en något bättre  choklad än det mesta man hittar i butikerna så ska det ju finnas flera alternativ som är bättre..


Fisk

Det är allmänt känt att företagarna som sysslar med fiske är under stark bevakning och kontroll. Man försöker på många sätt förhindra att haven töms på fisk, att arter dör ut osv. Det finns reglementen om hur man som privatperson får eller inte får fiska på vissa platser, när osv. Men ibland blir jag så ledsen över att folk som uppenbart är intresserade av fisk så totalt ignorerar själva förutsättningarna för sin egen sysselsättning.

Kvällens uppdrag granskning (igen - de verkar vara källan till allt större delar av min skam över att vara människa) fick mig verkligen att känna mig hemsk trots att jag inte ens riskerar att vara delaktig i det jag såg. Torskfiske där man krokar upp lekande torskar för nöjes skull -  man kallar det sportfiske men ger inte ens fisken en sportslig chans.

Jag har fiskat med metspö och kastspö och svurit över att jag suttit timme efter timme utan att få några napp. Jag har känt glädjen av att fånga en fisk. Men att se de där människorna skamlöst skryta med sina fiskar får mig att önska att jag aldrig suttit med mitt metspö på en brygga och hoppats på att fånga en fisk. Det får mig att fundera över om jag alls borde äta fisk - ens de där som wwf säger är ok att äta på sin lista (du hittar den här). För jag vill på inget sätt uppmuntra fiske när folk inte ens verkar fundera över konsekvenserna av de gör eller vågar stå för det. Fisk som dessutom kan vara så himla gott...

Du hittar kvällens rapportage http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1108937


Miljömärkt

I ett första steg att handla vettigare så har jag bestämt att åtminstone en fjärdedel av allt jag köper ska vara miljömärkt i någon form. Om en månad kommer en utvärdering av hur det har gått för mig.

Det finns mängder av olika märkningar att hålla ordning på för att veta att det du gör är ett vettigt val - svanen, krav och bra miljöval är väl några av de mest kända. Märken man inte tänker på är t.ex. returpilarna som sitter på alla våra pantprodukter och annat som på något sätt går att återvinna. Ett nytt märke för många är nog EU-blomman (ett märke jag själv aldrig lagt märke till men nu kommer hålla ögonen öppna efter). Det kan vara bra att veta vilka märkningar som finns också och vad de faktiskt betyder - att en produkt är märkt med WWFs logga gör den t.ex. inte alls miljövänlig på något vis eftersom loggan bara innebär att en viss del av förtjänsten på varan går till de...

För att underlätta för den som är nyfiken så har Coop valt att markera med ett klöver på kvittot samt hur mycket av det du handlat som är miljömärkt. De har även tagit fram en komposterbar plastkasse för att på sikt byta ut alla de andra plastkassarna i butiken. (för det där med att påsarna blev till vatten vid förbränning osv. som butikerna alltid märkte sina kassar med för ett par år sedan är ett minne blott och många kedjor har gått tillbaka till de miljövidrigare varianterna igen och du har förstås ingen aning eftersom man antar att de fortsätter sitt arbete även efter att märkningen av kassen försvann). Ica har skapat sin "I love Eco"-serie som i ett par fall är märkta med mer än bara krav-märkningen. Utbudet växer så det finns verkligen ingen ursäkt att inte välja ekologiska alternativ längre.

Mer om miljömärken hittar du t.ex. här:
Konsumentverket
Miljömärkarna

Uppdraget Rädda Världen

Dagens boktips för den miljömedvetne: Uppdraget Rädda Världen utgiven av Nicotext.
Äntligen en bok som istället för att göra långa och onödigt omständiga texter kring hur du kan göra ditt för att hjälpa till att rädda världen går rakt på sak.104 handgripliga uppgifter att genomföra innan du som uppgift 105 skänker boken vidare till en ny ägare. De allra flesta enkla saker som vi alla kan genomföra utan några större uppoffringar - saker som att envisas med att fråga efter miljömärkta alternativ för allting du handlar under en dag (efterfrågan är det som engagerar butikerna att ta hem saker), handla klimatvänligt på systembolaget (de ekologiska röda vinerna är riktigt goda), undvika färdigrätter i en månad, ladda ner en låt (ja, det är bättre för miljön med musiken i elektroniskt format än på cd - trots datorns energiförbrukning), ring ett svenskt företag och fråga vad de gör för miljön osv. Ett flertal småsaker man inte tänker på som man med lätthet kan genomföra och dessutom skrivet på ett roligt sätt för att motivera en att fortsätta sitt arbete även när boken skänkts vidare.

RSS 2.0