1984

Vi är snart där! Det känns som att det inte är långt kvar innan vi lever i ett samhälle som det som beskrivs i George Orwells bok 1984. Ett samhälle med nästan konstant övervakning - där dina åsikter och tankar är farliga - oavsett om du gör något av de eller inte.

Temat har följts upp flertalet gånger - det finns mängder med varianter i scifi-filmer som hamnar på topplistorna. Jag längtar verkligen efter att få se en bra filmatisering av den här boken! Man gjorde ett försök 1956, ett 1984 men ingen av de fångade känslan. En ny version är under inspelning med beräknad premiär under 2009. Jag bara hoppas att den på ett bra sätt kan fånga den där känslan man får när man läser boken.

Citat från boken:
"April the 4th, 1984. To the past, or to the future. To an age when thought is free. From the Age of Big Brother, from the Age of the Thought Police, from a dead man... greetings."

Har du inte läst den än? Gör det!

Bär är en frukt och en frukt är en grönsak

För en massa år sedan skickade jag en fråga till en svensk frågesajt för att ta reda på vad som egentligen var skillnaden mellan en frukt och en grönsak. Det var lättare sagt än gjort och jag minns att jag på den tiden inte riktigt var redo att ta till mig eller ens försöka förstå skillnaderna. Häromdagen kom frågan upp i mitt huvud igen så jag tog till Google för att få reda på svaret på min fråga.

Ett bär är en typ av frukt. Den enklaste definitionen jag hittat är från Wikipedia och den säger:
Fröbärande "frukter" som växer "utanför" blomman. Exempelvis kan man på en jordgubbe se att blommans kronblad sitter ovanför bäret till skillnad från till exempel ett äpple, där resten av kronbladen hittas under frukten.

En frukt är en del av en växt som bildats för att växen ska kunna fortplanta sig. Frukten är det som blivit kvar av blomman efter att den pollinerats och befruktats och det som finns kvar när en del blomdelar och delar av pistillen vissnat. (som ex. bär då eftersom de växer separerat från blomman)

En grönsak har sitt ursprung i växtriket och är de växtdelar man använder i matlagningen. Utöver den definitionen så skiljer sig beskrivningarna åt ganska kraftigt. Om man hårddrar det hela så mycket innebär det att väldigt olika vegetabilier räknas till grönsaker - blommor, frukter, frön, blad, stjälkar och rötter. Undantag är spannmål och svamp som inte räknas som grönsaker. I folkmun särskiljer man ofta de söta frukterna härifrån också men rent botaniskt sett så är de grönsaker.

Ett sädesslag är en fröväxt besläktad med gräs. Dess frukter kallas spannmål. Till spannmål hör ris, majs, korn. vete, råg, havre, durra, hirs och rågvete.

En svamp skiljer sig ifrån andra växter för att den saknar klorofyll och behöver konsumera andra organismer för att få energi. Den består av mycel (den del som lever under marken) och fruktkropp (den del som lever ovan jord och som vi i vanligt språk brukar benämna som svamp)
 
En ört är en växt med grön och mjuk stam. Det är växter som används i matlagningen på grund av sin smak (färsk kallas den ört - torkad kallas den krydda) eller för vård pga sina medicinska egenskaper (kallas då för medicinalväxt)

Vet inte om det gjorde er så mycket klokare men det gjorde det iaf enklare för mig att inse att gurka, jordgubbar, paprika och tomat är bär, att kokosnöt, apelsiner och avokado är frukter och att alltihop egentligen är grönsaker. Nästa fråga är således varför det heter "frukt och grönsaksavdelning" när man är ute i affärerna? Och vilka grönsaker som inte borde få säljas på "frukt och grönt"-avdelningen? ;-)

Källor:
http://www.livsmedelssverige.org/
http://www.fruktogront.se/
http://www.kotimaisetkasvikset.fi/finfood/ffom.nsf/wesivutR/1Etusivu?opendocument
http://faktabanken.nu/
http://sv.wikipedia.org/


Fågel, fisk eller mittemellan?

Man tittar i köttdisken och där hittar man numera kravmärkt kött - en del svenskt och en del ifrån brazilien. Kanske t.o.m. någon närproducerad köttprodukt (korvar eller pålägg oftast) om man har lite tur.
Man tittar på fiskavdelningen och inser att där också kan återfinnas ekologiska produkter (från fiskeodlingar) och mestadels bara de fiskar som följer WWFs direktiv om lämpiga att äta. (med undantag förstås men jag blev lite snopen när jag insåg att Lidl är den butik i Örebro som följer WWFs direktiv bäst...)
Tittar man på grönsaksavdelningen dyker det upp mer och mer alternativ och de lokala bönderna står oftast för butikens utbud av potatis och morötter.
Det går knappt att hitta en mejeriavdelning som inte erbjuder iaf ett par ekologiska produkter, likadant med kaffe och te. Juice kan man om man ha tur hitta något lokalt producerat, fruktdrycker och saft hittar man ofta ekologiskt.
Pasta, mjöl och gryn är inte heller ovanliga att hitta ekologiska. Ägg från frigående höns är inte heller ovanligt att hitta i hyllorna.
Men...

Ris gör det inte... Kanske inte så underligt givet de metangasutsläpp som blir i samband med risproduktion - men det hade varit trevligt..

Fågel gör det inte heller - iaf inte i den här delen av landet. Det är en stor besvikelse att inse att det i Sverige idag bara finns en enda gård som tillverkar ekologisk kyckling. Kronfågel hävdar att det är preventiv medicinering av sina höns som gör att de inte kan kravmärka sina produkter - men givet att Bosarpkyckling kan föda upp kycklingar utan denna preventiva medicinering så kan den väl ändå inte vara nödvändig? Ibland undrar man hur långt företagen kan gå för sin egen lönsamhets skull - för nog måste det väl ändå vara det som styr i slutändan. Sen att konsumenterna skriker efter ekologisk kyckling och företagen inte lyssnar är ju en annan sak. Den typen av beteende har man ju sett förr...

Reportage om eko-kyckling: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=766047
Brev som Kristoffer Lindh skrev till kronfågel: http://ungfarbror.blogspot.com/2008/05/kort-och-enkel-frga-till-kronfgel.html
Svaret ifrån kronfågel:  http://ungfarbror.blogspot.com/2008/05/svaret-frnkronfgel.html 

FRA-dagen 6 maj

Regeringen vill få igenom ett förslag som går ut på att FRA (Försvarets radianstalt) ska ha rätt att avlyssna all trådbunden tele- och internettrafik som passerar Sveriges gränser. Det innebär i praktiken att all information du skickar över internet (även privata mejl) kommer att scannas efter visa så kallade triggerord. Fångas de upp av FRA:s filter, kommer de att läsas av FRA utan din vetskap. Detta är ett klart brott mot den personliga integriteten. Fullkomligt harmlös information kan nämligen bli betydligt mindre harmlös om den misstolkas.

Den 6 maj firar vi därför FRA-dagen för att visa de politiker som ska rösta om förslaget att vi inte tycker att det är ok att de läser våra mejl. På http://rosettasten.com/2008/04/18/bloggupprop-fira-fra-dagen-den-6-maj/ kan du hjälpa till att bygga upp en triggerordlista. Den 6 maj kopierar du helt enkelt den slutgiltiga listan och klistrar in den i alla mejl du skickar under dagen.

Vill regeringen att FRA ska tjuvlyssna så ska vi ge dem något att tjuvlyssna på!

FRA

Lyssna på film

Det finns pampiga filmer som fångar dig med sin scenografi och sin fantastiska handling så att du sitter klistrad framför dem. Sen finns det de där som du börjar se och efter tio minuter så börjar det klia lite i benen på dig. Det skulle kännas rätt skönt att röra lite på sig, kanske hämta något i köket, kanske sortera tvätten, kanske t.o.m. ta itu med disken. Filmen är egentligen inte dålig och du kan ju tänka dig att se klart den - den har bara inte fångat din blick. Då är lyssna på film ett bra alternativ.

Det började med tv-serier - man känner karaktärerna väl och känner till det mesta av hur de beter sig och agerar. Egentligen vill man ju bara veta hur det går - att faktiskt se varenda sekund av det är inte så viktigt. Och man inser plötsligt hur tidseffektiv man blir om man kan sortera tvätten framför filmen (trots allt lyssnar man ju och kan kika när det låter spännande) eller gå igenom posthögen eller leta middagsrecept, skriva shoppinglista osv. Efter ett tag inser man att man ofta kan springa runt i halva lägenheten och pyssla med diverse och ändå fortsätta höra filmen och ha ett nästan lika stort utbyte av den. Dokumentärer är också väldigt lätta att lyssna på - nästan som att lyssna på en talbok som berättar om allt möjligt man kan tänkas vilja veta.

Jag tänkte mig att talböcker borde kunna vara ett bra alternativ eftersom det var så trevligt att lyssna på lite underhållning samtidigt som man gör annat. Men jag konstaterade snabbt att talböckerna nte är uppbyggda på samma sätt. Med ett fåtal undantag så saknar de ljudeffekter, de saknar nyanseran av flertalet olika röster, berättarstilen är oftast en annan osv.

Mitt nästa försök blev att undersöka utbudet av radioteater - där borde man ju kunna få fram samma effekt som att lyssna på film. Och det gör man även om radioteater erbjuder ett högst blygsamt utbud i sammanhanget. Så jag får återgå till att lyssna på film och njuta av privilegiet att faktiskt kunna titta på den om den skulle gripa mig. Idag träffade jag ytterligare en som förstått fördelarna med att lyssna på en film så kanske är det dags att bjuda in folk att lyssna på en film med mig någon kväll?!?


RSS 2.0