Tillgång och efterfrågan

Ibland undrar jag om kultur-industrin inte själva förstått vad som gör att folk är mindre villiga att betala för deras verk. Man slåss med näbbar och klor för rätten att få betalt för sitt arbete men verkar strunta blankt i att jobba med det alla andra industrier tvingas jobba med - nämligen tillgång och efterfrågan. Det är som att de inte insett att för att de ska kunna sälja sina produkter måste de lyssna på och fundera över vad deras konsumenter vill ha.

Om folk efterfrågar bilar med högre säkerhet som är bättre för miljön eller butiker som har öppet kvällstid så vi kan titta på bilar när vi är lediga från jobbet så är det det målet som bilindustrin tvingas jobba med - annars säljer de inga bilar och det finns inga lagar i världen som kan tvinga folk att köpa bilar när de hellre tar cykeln eller tåget. Och när vi som konsumenter föredrar det elektroniska formatet för att det är det som gör att vi kan få tag på den kultur vi vill ha på tider när vi vill ha den så bör ju industrin som jobbar med det lyssna och följa efter...

Därför blev jag idag glad när jag såg följande artikel på nätet:
Svenska Dagbladet: Romanen trycks medan du väntar

För det här visar att det finns de som faktiskt ser och förstår vad det är vi konsumenter är ute efter. Vi vill kunna ha tillgång till ett brett utbud - inte bara det senaste som branschen pushar hårdast för. Vi vill kunna få tag på det enkelt - utan att besöka fem bokhandlar och slutligen konstatera att boken måste beställa på nätet och inte dyker ner i vår brevlåda förrän tre veckor senare. Det här är precis en sådan lösning som kommer göra det enklare att sälja böcker - det kanske inte är en lösning som tilltalar alla - det finns trots allt många som föredrar de som elektroniska dokument - men det är ett steg i rätt riktning. Det är en lösning som verkligen når alla de som faktiskt föredrar att ha en riktig bok men svär över hur svårt det är att få tag i de böcker vi vill ha.

Nu väntar jag bara på att kabeltv-bolagen ska erbjuda de program de sänder när vi vill ha de (pay per view är en fin tanke men skulle verkligen kunna inkludera så mycket mer - alla som följer tv-serier vet t.ex. hur frustrerande det kan bli att missa veckans avsnitt) och att musikindustrin ska ha pizzalösningar för sina skivor (jag bestämmer själv vilka tio-femton låtar jag vill ha på skivan) och att tjänster som Spotify kan erbjuda den musik just jag vill lyssna på...

Upphovsrätt och integritet

Det händer mycket just nu och det är inte alltid lätt att hålla sig ajour men lite kort:

Antipiratbyrån har lämnat en begäran om ip-nr till Solna tingsrätt. Ephone tänker inte samarbeta: http://www.affarsvarlden.se/hem/graddfilen/article561987.ece
Svaromål på Antipiratbyråns begäran om IP-nr till Solna tingsrätt: http://www.ephone.se/pdf/Svaromal_2707-09-
20090422.pdf

Domaren i Pirate Bay-målen kan enligt Europakonventionen klassas som jävig: http://www.selig.se/2009/04/23/pirate-bay-domen-hur-man-forstor-tilltron-till-rattsstaten-en-snabbkurs/
JO kommer inte ta upp fallet eftersom det överklagats och ändå kommer tas upp igen.

Google har blivit anmälda för brott mot upphovsrättslagen: http://allehanda.se/start/1.983338

Samtidigt tas beslut som förlänger upphovsrätten från 50 till 70 år: http://www.dn.se/kultur-noje/musik/langre-upphovsratt-for-musik-1.850992   (har kanske måste tilläggas att vi måste tacka Christopher Fjellner, för övrigt en gammal gamer, som hjälpt till och korta det till 70 eftersom förslaget från början var 95 år).

Den 12 juni beslutar miniristerrådet om ett annat viktigt förslag - det så kallade Telekompaketet  - ett förslag som i sin värsta form kan innebära att internetleverantörerna kan få rätten att avgöra vilka sidor du får besöka. 29 April är sista dagen för inlämning av ändringsförslag. Du hittar mer info här: http://werebuild.eu/

Det är en skrämmande värld vi lever i...

Antipiratbyrån skickar hot via mail?

Först kom det hotbrev där folk anklagades för att vara medlemmar i fildelningsnätverk och där de uppmanades att kontakta antipiratbyrån på eget bevåg. Man är tämligen säker på att dessa mail var ett elakartat spratt och inte äkta vara. Men nu kommer det nya skickade direkt till de mailadresser som olika torrentsajter registrerats av...

 "Vi skriver till er i egenskap av ombud för ett stort antal svenska rättighetsinnehavare till filmer.

Stockholms tingsrätt dömde den 17 april 2009 personerna bakom fildelningstjänsten The Pirate Bay för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Påföljden bestämdes till ett års fängelse för var och en av de tilltalade, vilka också ska betala över 30 miljoner kronor i skadestånd till rättighetsinnehavare. Den brottsliga gärningen bestod bl.a. i att de tilltalade genom verksamheten med The Pirate Bay främjat att andra personer via överföringar på Internet av filer innehållande vissa upphovsrättsligt skyddade verk gjort dessa tillgängliga för allmänheten samt att dessa främjat att andra framställt exemplar av verken.

Vi har uppmärksammat att ni, genom verksamheten med *censur* , på motsvarande sätt medverkar till intrång i upphovsrätten till ett flertal verk vars rättigheter tillkommer våra huvudmän. Ni anmodas härmed att omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra de pågående intrången. Ni uppmanas därför att: - Radera alla .torrent-filer från *censur* som hänvisar till upphovsrättsskyddade verk, - vidta åtgärder för att förhindra framtida uppladdningar till *censur* av .torrent-filer som hänvisar till verken, samt - vidta åtgärder för att förhindra möjligheten att ladda upp eller ned verken eller delar av dessa genom *censurs* tracker.

Om inte er medverkan till intrången har upphört senast den 29:e April 2009, har vi våra huvudmäns uppdrag att vidta rättsliga åtgärder mot er.

Med vänliga hälsningar

Anders Nilsson"

I mailet finns förstås även information om hur du vänder dig till Antipiratbyrån, korrekt avsändarmail - allt för att du ska bli rädd och skrämmas till rättning i ledet. Om mailen är falska eller inte kan jag bara spekulera i men jag kan ändå inte låta bli att undra om det var såhär man tänkte sig att lagen skulle implementeras. Var tanken att den skulle användas för att folk skulle hotas till tystnad om de gjorde saker man inte fann passande? För hur jag än vrider och vänder på det kan mailet ovan inte läsas som annat än ett hot - "Titta här hur illa det gick för TPB - om du inte gör något åt det vi ogillar innan den 29:e så kommer det gå lika illa för dig".
Och det som är otäckast med det hela är ju att det fungerar - folk är rädda för hur lagen kan tolkas och vilka konsekvenser det kan ge. För just nu känns det som att det svenska lagsystemet faktiskt säger att det är ditt fel att folk gör dumheter bara för att du ger de möjligheter till det. Det börjar kännas mer och mer troligt att det är bibliotekens fel att böcker kopieras om de har en kopiator i byggnaden. Det låter sjukt men det är så det känns...

Och det dröjer väl inte länge innan jag också har de på halsen med hotfulla mail... För att spekulera i saken är väl säkerligen att klassa som förtal?

The Pirate bay-målet

Idag kom de första domarna i Pirate Bay-målet och de var  fällande. De anklagade, Fredrik Neij, Peter Sunde Kolmisoppi, Gottfrid Svartholm Warg och Carl Lundström döms till ett års fängelse av Stockholms tingsrätt. Utöver det ska de också betala skadestånd till de drabbade - totalt över 30 miljoner kronor. Jag hoppas att det överklagas och går vidare till hovrätten för det här känns helt sjukt.

De anses vara skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Jag vill inte veta vad de som anses som skyldiga till ett direkt brott mot upphovsrättslagen kan tänkas dömmas till. Men jag ser fram emot att se de kommande åtalen mot Google och andra sökmotorer så man verkligen kan få en orsak att ifrågasätta vad lagstiftarna tänkt med när de klubbade igenom det här. Vad kommer härnäst - ska biblioteken och bokhandlarna bli dömda för att de tillhandahåller böcker där man kan läsa sig till hur man tillverkar vapen eller gör för att kopiera text?

Helst av allt vill jag bara glömma att det här någonsin har hänt - vakna och inse att det var en mardröm. Tyvärr är det inte så utan jag måste lära mig att acceptera att den värld jag lever i förändras på ett sätt jag inte vill vara med om. Vikten av att stå för sina åsikter och visa vad man tycker blev plötsligt ännu mycket större.

Så - sluta aldrig slåss för det du tror på!

RSS 2.0