Valfiske - igen...

Det här är inte nytt - vi har alla sett det så många gånger förut. Senast det rörde mig var det innan valet och nedladdningsfrågan som väckte stora rubriker och alla de stora partierna försökte komma med egna varianter i hopp om att blidka väljarna. Den här gången rör det signalspaningen och FRA och det är uppenbart att de inte lyssnat den här gången heller...

Thomas Bodström (s) var drivande bakom EU:s datalagringsdirektiv - det direktiv som utgör grunden för den så kallade FRA-lagen om signalspaning som alliansen just drivit igenom. Både datalagringsdirektivet och FRA-lagen är ur min synvinkel dåliga - de tar på tok för dålig hänsyn till den personliga integriteten.

Men nu är det debatt - det står om det överallt - folk är upprörda och protesterar och då blir de partier som är "oskyldiga" plötsligt så medgörliga. För det är ju klart de vill riva upp det beslut som just fattats när väljarna protesterar - att de själva ligger bakom direktiv på högre nivå som är grund för beslutet i fråga har ju inte med saken att göra. Och det låter ju så fint när man säger att man vill riva upp direktivet. Det är bara hålla tummarna för att väljarna inte läser det finstilta om att det handlar om att ÄNDRA lagen - inte ta bort den helt vilket man felaktigt kan tro med en sådan formulering.

Och så undrar blocken varför folk blir besvikna och inte känner att de har förtroende för någon av sidorna utan hellre väljer att ansluta sig till "små uppstickarpartier"? *skakar på huvudet*

Mer om valfisket hittar du här:
 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2752704.ab

Tankar kring FRA-lagen

FRA har getts laglig rätt att på regeringens uppdrag använda signalspaning för att spana efter "yttre hot". Signalspaning innebär att de får tillgång till allt det som sker över telefon, mail, fax, internet och mobiler. Regeringen talar om vad de anser att dessa yttre hot består i och spaningen utgår ifrån det.
För att skydda integriteten så har man bestämt att datainspektion och en av riksdagen utsedd kommité ska utföra viss kontroll av verksamheten fram till 2011 - vad som händer efter det är inte bestämt.

För att polisen och Säpo ska få avlyssna våra telefonsamtal och gå igenom våra mejl krävs det ett domstolsbeslut och en misstanke om brott. Så är det inte för försvarets avlyssning. Den sker förutsättningslöst. Inga misstankar krävs. Den ställs också utanför FRAs normala kontroller som Försvarets underrättelsenämnd i normala fall utför.
Den nya lagen säger att försvarets teknik för avlyssning ska kunna användas också av andra myndigheter i Sverige. De ska få tillgång till den information som samlas in av FRA och de ska också kunna beställa avlyssning utifrån ett visst syfte. Regeringen skrev till och med i sin proposition att de uppgifter som kommer fram i försvarets avlyssning ska kunna användas av svenska företag för att skydda deras intressen.


Uppenbara faror jag kan se:

Att de skulle kunna få för sig att dina politiska åsikter, dina värderingar, din religiösa övertygelse eller din sexuella läggning är ett hot. (Vi har åsiktsfrihet i det här landet men då blir det här plötsligt ett media för åsiktsregistrering som är långt mindre styrt än Säpo)

Att myndigheter ska börja beställa material som utpekar dig som skyldig till en felaktighet du inte begått (Försäkringskassan vill spåra mobilerna till de som är sjukskrivna och ser att du inte bara besökte apoteket och vårdcentralen när du var ute utan även sprang in en snabb sväng på banken och ica - är det verkligen ok när du är sjuk eller är det att anse som bedrägeriförsök att vara så frisk att man kan göra det?)


Du tänker starta ett företag men plötsligt kan svenska företag få tillgång till det material du tagit fram om din nya produkt, din affärsidée osv. bara för att du behövt maila information om den till dina utländska tillverkare.


Den nya tekniken som tas fram för spaning på och hantering av dessa uppgifter kan knäckas och användas av den andra sidan. Plötsligt finns en fin databas där folk som faktiskt inte har rent mjöl i påsen kan hitta allt de behöver för att du ska råka illa ut...

Att regeringen bestämmer sig för att slopa de där kontrollerna 2011 och vi plötsligt blir övervakade av ett system där ingen som helst kontroll sker - en politiskt styrd sådan dessutom...

Manifestationer:

Stockholm:
28/6 Demonstration mot FRA-lagen, Sergels torg, 12.00
3/7 "Bananrepublikfest", Mynttorget, 15.00-19.00

Göteborg:
28/6 Demonstration mot FRA-lagen, Kungsportsplatsen,12.00

Örebro:
28/6 Demonstration mot FRA-lagen, Olof Palmes torg 12:00 (Sen gemensamt sorgetåg till Stortorget)


Uppsala
27/6 Manifestation mot FRA, Stora torget, 17:00


Malmö:
28/6 Demonstration mot FRA-lagen, Gustav Adolfs Torg,12.00

Umeå: 
26/6 kl Manifestation mot FRA, Apberget, 16.00

26/6 Demonstration mot FRA, Rådhustorget, 16.00
28/6 Demonstration mot FRA, Rådhustorget, 12.00


Du hittar mer om de olika demonstrationerna på: http://www.stoppafralagen.nu

Film jag vill se

http://aids.unicef.se/

Det är nu ganska länge sen jag såg reklamsnutten på tv men den fick mig att fundera redan då. Jag känner verkligen att jag vill se filmen!


FRA-lagen genomröstad - dagen Sverige dog...

Jag blir så fruktansvärt besviken. En gång närde jag någon slags dröm om ett vettigt Sverige. Ett land där jag vågade tycka och tänka som jag ville utan att oroa mig för att min åsikt skulle leda mig i fördärvet. Idag dog drömmen om "mitt" Sverige...

Fakta: FRA-lagen
  Försvarets radioanstalt (FRA) får rätt att spana i radiotrafik och kabeltrafik, det vill säga internet och telefonledningar.

  Signalspaning får ske för att kartlägga "yttre hot" mot landet.

  Spaning i kabel får bara ske när trafiken går över Sveriges gräns.

  Signalspaning sker efter inriktningsbeslut från regeringen.

  Spaningen sker genom sökbegrepp, till exempel organisationsnamn eller kodord.

  Sökning på personer får bara ske om det är av "synnerlig vikt".

  En ny "domstolsliknande" nämnd ska ge tillstånd till spaning med sökord.

  Spaningen är automatiserad och tillstånd ges för högst sex månader i taget.

  Regeringen ska senast i höst meddela närmare föreskrifter om tillämpning av tillståndsgivningen.

  Regeringen ska tillsätta en kommitté som ska följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsskyddsperspektiv.

  Kommittén ska utse ett integritetsombud som ska närvara vid tillståndsprövning.

  Ett integritetsskyddsråd inrättas inom FRA.

  Datainspektionen får i uppdrag att följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsperspektiv.

  Lagen träder i kraft 1 januari 2009.


Den trespråkiga generationen

Jag minns den svårighet med vilken jag gjorde mina första försök att uttala engelska ord i skolan. Jag minns också min fascination med vilken jag lyssnade på min yngsta bror (14 år yngre) när han redan innan skolåldern yttrade sina.
Idag matas barnen med en mix av svenska och engelska redan bland barnprogram riktade mot 2-4åringar. Och i media talar man om den tvåspråkiga generationen. Samt om språkets förfall - hur förvirrade de unga blir när man mixar två språk - att de kommer tappa fotfästet om sitt eget modersmål. Man känner sig tvingad att lägga fram förslag till nya språklagar som tvingar folk att använda tolk om det erbjuds - för i sverige är svenskan nationalspråket och ve den politiker som väljer att istället använda sin engelska. Det vore ju synd om våra beslutsfattare såg till att upprätthålla det språk på vilket viktiga handelsavtal/lagförslag/propositioner/EU-handlingar osv skrivs. Om de faktiskt klarar av att sätta sig in i de frågor som de ska rösta i osv. Då är det ju så mycket bättre att göra de beroende av tolkar och översättare - precis som den unga generationen får förlita sig på rättstavningsprogrammen i datorn. Inte som en annan som fick öva och öva för att försöka lära sig se och förstå när ord och meningar är felbyggda.
Rubriken säger ju trespråkig så nu börjar ni säkert fundera lite. Vilket språk kan hon mena som det tredje? Kroppsspråket? Dessvärre inte - vi kan uttrycka allt för få saker med hjälp av kroppsspråket idag.
Det språk jag tänker på är förstås ikoniskan. Det språk som de flesta seende kan men inte riktigt vet hur de lärt sig. Det jag talar om är det här:




Utan att ens reflektera över det har det krypit in i vårt medvetande och kunnande. Alla som pluggat körkortsteori minns ändlösa studier av trafikmärken. Men det slutar inte där - det finns överallt; På maskinerna i ditt hem (eller kontrollerna till de), på tvättråden till dina kläder, på maten i dina skåp, i din bil osv. Du funderar inte ens över hur on-knappen ser ut på din tv längre - det går nästan instinktivt. Hur många hundra ikoner kan du?

(Mer om ikoniskan och språklagsförslaget hittar du i nr 3 av språktidningen - juni 2008. www.språktidningen.se


RSS 2.0