Fågel, fisk eller mittemellan?

Man tittar i köttdisken och där hittar man numera kravmärkt kött - en del svenskt och en del ifrån brazilien. Kanske t.o.m. någon närproducerad köttprodukt (korvar eller pålägg oftast) om man har lite tur.
Man tittar på fiskavdelningen och inser att där också kan återfinnas ekologiska produkter (från fiskeodlingar) och mestadels bara de fiskar som följer WWFs direktiv om lämpiga att äta. (med undantag förstås men jag blev lite snopen när jag insåg att Lidl är den butik i Örebro som följer WWFs direktiv bäst...)
Tittar man på grönsaksavdelningen dyker det upp mer och mer alternativ och de lokala bönderna står oftast för butikens utbud av potatis och morötter.
Det går knappt att hitta en mejeriavdelning som inte erbjuder iaf ett par ekologiska produkter, likadant med kaffe och te. Juice kan man om man ha tur hitta något lokalt producerat, fruktdrycker och saft hittar man ofta ekologiskt.
Pasta, mjöl och gryn är inte heller ovanliga att hitta ekologiska. Ägg från frigående höns är inte heller ovanligt att hitta i hyllorna.
Men...

Ris gör det inte... Kanske inte så underligt givet de metangasutsläpp som blir i samband med risproduktion - men det hade varit trevligt..

Fågel gör det inte heller - iaf inte i den här delen av landet. Det är en stor besvikelse att inse att det i Sverige idag bara finns en enda gård som tillverkar ekologisk kyckling. Kronfågel hävdar att det är preventiv medicinering av sina höns som gör att de inte kan kravmärka sina produkter - men givet att Bosarpkyckling kan föda upp kycklingar utan denna preventiva medicinering så kan den väl ändå inte vara nödvändig? Ibland undrar man hur långt företagen kan gå för sin egen lönsamhets skull - för nog måste det väl ändå vara det som styr i slutändan. Sen att konsumenterna skriker efter ekologisk kyckling och företagen inte lyssnar är ju en annan sak. Den typen av beteende har man ju sett förr...

Reportage om eko-kyckling: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=766047
Brev som Kristoffer Lindh skrev till kronfågel: http://ungfarbror.blogspot.com/2008/05/kort-och-enkel-frga-till-kronfgel.html
Svaret ifrån kronfågel:  http://ungfarbror.blogspot.com/2008/05/svaret-frnkronfgel.html 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0