Antipiratbyrån skickar hot via mail?

Först kom det hotbrev där folk anklagades för att vara medlemmar i fildelningsnätverk och där de uppmanades att kontakta antipiratbyrån på eget bevåg. Man är tämligen säker på att dessa mail var ett elakartat spratt och inte äkta vara. Men nu kommer det nya skickade direkt till de mailadresser som olika torrentsajter registrerats av...

 "Vi skriver till er i egenskap av ombud för ett stort antal svenska rättighetsinnehavare till filmer.

Stockholms tingsrätt dömde den 17 april 2009 personerna bakom fildelningstjänsten The Pirate Bay för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Påföljden bestämdes till ett års fängelse för var och en av de tilltalade, vilka också ska betala över 30 miljoner kronor i skadestånd till rättighetsinnehavare. Den brottsliga gärningen bestod bl.a. i att de tilltalade genom verksamheten med The Pirate Bay främjat att andra personer via överföringar på Internet av filer innehållande vissa upphovsrättsligt skyddade verk gjort dessa tillgängliga för allmänheten samt att dessa främjat att andra framställt exemplar av verken.

Vi har uppmärksammat att ni, genom verksamheten med *censur* , på motsvarande sätt medverkar till intrång i upphovsrätten till ett flertal verk vars rättigheter tillkommer våra huvudmän. Ni anmodas härmed att omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra de pågående intrången. Ni uppmanas därför att: - Radera alla .torrent-filer från *censur* som hänvisar till upphovsrättsskyddade verk, - vidta åtgärder för att förhindra framtida uppladdningar till *censur* av .torrent-filer som hänvisar till verken, samt - vidta åtgärder för att förhindra möjligheten att ladda upp eller ned verken eller delar av dessa genom *censurs* tracker.

Om inte er medverkan till intrången har upphört senast den 29:e April 2009, har vi våra huvudmäns uppdrag att vidta rättsliga åtgärder mot er.

Med vänliga hälsningar

Anders Nilsson"

I mailet finns förstås även information om hur du vänder dig till Antipiratbyrån, korrekt avsändarmail - allt för att du ska bli rädd och skrämmas till rättning i ledet. Om mailen är falska eller inte kan jag bara spekulera i men jag kan ändå inte låta bli att undra om det var såhär man tänkte sig att lagen skulle implementeras. Var tanken att den skulle användas för att folk skulle hotas till tystnad om de gjorde saker man inte fann passande? För hur jag än vrider och vänder på det kan mailet ovan inte läsas som annat än ett hot - "Titta här hur illa det gick för TPB - om du inte gör något åt det vi ogillar innan den 29:e så kommer det gå lika illa för dig".
Och det som är otäckast med det hela är ju att det fungerar - folk är rädda för hur lagen kan tolkas och vilka konsekvenser det kan ge. För just nu känns det som att det svenska lagsystemet faktiskt säger att det är ditt fel att folk gör dumheter bara för att du ger de möjligheter till det. Det börjar kännas mer och mer troligt att det är bibliotekens fel att böcker kopieras om de har en kopiator i byggnaden. Det låter sjukt men det är så det känns...

Och det dröjer väl inte länge innan jag också har de på halsen med hotfulla mail... För att spekulera i saken är väl säkerligen att klassa som förtal?

Kommentarer
Postat av: Beatrice

Skrämmande..... verkligen skrämmande :(

2009-04-22 @ 23:00:39
URL: http://bidme.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0