Privatpoliser och Ipred

Imorgon träder den i kraft - den fruktade ipred-lagen... Den som får mig att önska att jag tillhört en polisstat - för då hade det förhoppningsvis varit mer kompetent folk som har kontrollen. Nu kan istället branschorganisationer samla in information om IP-adresser och få fram uppgifter om vilket internetabonnemang som IP-adressen tillhör genom ett domstolsbeslut. Din operatör riskerar då böter om de inte delar ut dina uppgifter... för en misstanke - från en branschorganisation - hej och välkomna till ett land av privatpoliser!
 
Vad händer sen då? Jo - branschorganisationen kan sedan ställa sina krav direkt till den misstänkte, till exempel att aktiviteterna ska upphöra, i form av ett varningsbrev. Jag tänker mig att dessa krav även skulle kunna komma i form av yrkanden på ersättning "för annars känner vi oss tvingade att gå vidare". Hotbrev sanktionerat via staten - hurra! Inte!!!
De har dessutom en hel månad på sig att aktivt samla bevisning mot dig även om de inte upplyst dig om att du är misstänkt.

Om varningsbrevet ignoreras av personen som anklagas för att ha genomfört illegal fildelning kan branschorganisationen ta frågan till en civil domstol där personen i fråga kan komma att bli stämd. Personen kan även bli polisanmäld om brottsligheten är omfattande. Först här blir det aktuellt att poliser får vara med och undersöka saker. Är du skyldig så kommer du få betala skadestånd, ett skadestånd som enligt skrivelserna uppmuntras till att vara större än för skadan i avskräckande syfte. Blir du dömt kommer du få betala för ett offentligt meddelande av domen ex. via en tidningsannons. Det finns dessutom en risk för att de vid vite kan förbjuda dig att fortsätta med åtgärden (hur detta kommer se ut vet man förstås inte än men det enklaste lär väl vara att helt enkelt stänga ner dig från nätet - jag bara spekulerar men det är ingen otrolig tolkning för den är det fler som delar).

Nu tänker ni såhär - det här kommer inte drabba mig - Ipred-lagen ska inte beröra personer som laddar ner enstaka verk, utan ska främst att användas till att döma personer som har laddat upp material eller laddat ner ett flertal filer. Men det hindrar inte branschorganisationen från att begära ditt ip och skicka sitt krav om du delar ut minsta lilla - för det räcker ju för att de ska ha en misstanke...

Läs mer om Ipred-lagen här


Kommentarer
Postat av: Prinzessin

Ja.. Ipred lagen är verkligen sjuk och känns inte som sverige. Men vi märker ju var vi är på väg, och det är ingen trevlig riktning.



Sv: Och ja.. True Blood är mys.. ska titta lite mer i dag med ern vän som inte sett..

2009-04-10 @ 14:33:52
URL: http://prinzessin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0